ورق کارتن

ورق کارتن

ورق سازی طی فرایند خاصی انجام می شود و مراحل مختلفی دارد. برخی از افراد مراحل ورق سازی را با همان فرایند ساخت کاغذ اشتباه می گیرند و کاغذ و ورق را دو مورد یکسان می دانند. اما این یک تصور کاملا غلط است و این دو با هم تفاوت دارند.

انواع کاغذ کارتن بسته به کیفیت و قیمت آن مواد بازیافتی تولید میشوند. حال آنکه مهمترین ماده اولیه استفاده شده برای ساخت و تولید ورق کارتن ، انواع کاغذ است؛ اما در هنگام فرایند ساخت ورق کارتن مواد دیگری هم به آن اضافه می شود. مهمترین عامل تاثیرگذار روی قیمت کارتن و قیمت ورق کارتن جنس کاغذ به کار رفته برای تولید آن است.

تولیدکننده ورق کارتن

تولیدکننده ورق کارتن، در کارخانه ورق سازی برای تولید ورق کارتن از چندین لایه مختلف استفاده می کنند. تعداد و جنس این لایه ها به نوع کارتن و کاربردی که قرار است داشته باشد بستگی دارد. تمام کارتن ها اعم از 3 لایه، 5 لایه و 7 لایه از نظر ساختار لایه های بیرونی و داخلی و لایه چسب مشابه هم هستند.

تفاوت اصلی آن ها در تعداد لایه های کاغذ موج دار کنگره ای یا همان فلوت می باشد. به طوریکه در کارتن های 3 لایه از یک فلوت، 5 لایه از دو فلوت و 7 لایه از سه فلوت استفاده می شود.

تولید کننده ورق کارتن با انواع فلوت

فلوت با توجه به رنج کنگره های آن به انواع مختلفی تقسیم می شود و هر کدام از آن ها برای کاربردهای خاصی در ورق سازی مورد استفاده قرار می گیرند. همانطور که در مطلب کارتن فلوت به طور کامل توضیخ دادیم، انواع مختلف فلوت عبارتند از:

ورق کارتن فلوت A:

ورق سازی با A فلوت، این نوع فلوت در هر متر ورق حدود 105 الی 125 کنگره دارد. به همین دلیل معمولا برای بسته بندی محصولات شکستنی و حساس از کارتن هایی ساخته شده با این نوع فلوت استفاده می شود. ضخامت این نوع فلوت هم حدود 4.5 تا 5 میلی متر است.

ورق کارتن فلوتB :

ورق سازی با B فلوت، این فلوت ها از حدود 125 الی 150 کنگره در هر متر ورق برخوردارند و ضخامت آن ها هم چیزی بین 2 الی 3 میلی متر می باشد. کاربرد این نوع فلوت ها هم در ساخت کارتن هایی است که برای بسته بندی وسایل شکستنی و حساس استفاده می شوند.

ورق کارتن فلوت C:

ورق سازی با C فلوت، این فلوت ها حدود 120 الی 140 کنگره یا دندانه در هر متر ورق دارند. ضخامت کلی این فلوت ها حدود 3.5 الی 4 میلی متر می باشد و از استحکام خوب و قابل قبولی نیز برخوردارند. فلوت های نوع C به عنوان کاربردی ترین و پرمصرف ترین نوع فلوت شناخته می شوند و امکان استفاده از آن ها برای بسته بندی انواع محصولات مختلف وجود دارد.

ورق کارتن فلوت E:

ورق سازی با E فلوت، تعداد کنگره های این فلوت در هر متر ورق حدود 290 الی 320 کنگره می باشد و ضخامت آن بین 1 الی 2 میلی متر است. استحکام این فلوت ها کاملا مناسب و قابل قبول است و محافظت متوسطی از محصولات مورد نظر به عمل می آورد.

ورق های ساخته شده با این فلوت ها برای تولید جعبه کفش و مصارف مشابه مورد استفاده قرار می گیرند. در واقع بیشترین کاربرد این نوع فلوت زمانی است که مشتری به ظرافت جعبه و کارتن اهمیت زیادی می دهد.

ورق کارتن فلوت F:

ورق سازی با F فلوت، این فلوت حدود 0.8 میلی متر ضخامت داشته و تعداد کنگره های آن در هر متر ورق به 420 عدد می رسد. به همین دلیل این فلوت را به عنوان کوچک ترین و ظریف ترین نوع فلوت می شناسند. مقاومت فلوت F بسیار کمتر از انواع دیگر بوده و کاربرد آن هم به مراتب کمتر است. یکی از کاربردهای این نوع فلوت در بسته بندی مواردی مانند ادکلن و لوازم آرایشی و بهداشتی می باشد.

همانطور که متوجه شدید، هرکدام از این فلوت ها ویژگی های خاص خود را داشته و برای کاربردهای مختلفی مورد استفاده قرار می گیرند. اما در اکثر مواقع برای افزایش استحکام و مقاومت کارتن، ترکیبی از این فلوت ها را در هنگام ورق سازی به کار می برند. به این ترتیب محافظت از محصولات مختلف، به ویژه محصولاتی که احتمال شکستن و آسیب دیدن آن ها بیشتر باشد به صورت مطلوب تری انجام خواهد شد.

تولید ورق کارتن 3 لایه

تولید ورق کارتن 3 لایه، همانطور که گفتیم، در ساخت این نوع ورق از یک لایه فلوت به همراه دو لایه مسطح برای قسمت داخلی و بیرونی ورق استفاده می شود. ورق های 3 لایه پرکاربردترین انواع ورق ها برای کارتن سازی و بسته بندی محصولات مختلف به شمار می روند.

کارتن های ساخته شده با این ورق ها از استحکام خوبی برخوردارند و به خوبی از محصولات مختلف محافظت می کنند. از طرفی دیگر، به دلیل کمتر بودن مواد مصرفی برای تولید ورق کارتن سه لایه در ورق سازی ، قیمت آن ها نسبت به انواع 5 لایه کمتر است.

تولید ورق کارتن 5 لایه

تولید ورق کارتن 5 لایه، پروسه ورق سازی در ورق های 5 لایه به این صورت است که در ساخت آن ها از دو لایه فلوت به صورت ترکیبی استفاده می شود. به همین دلیل مقاومت و استحکام این نوع ورق نسبت به نوع قبلی بیشتر است.

از ورق های 5 لایه معمولا برای ساخت کارتن هایی که قرار است وظیفه بسته بندی و محافظت از وسایل شکستنی را انجام دهند استفاده می شود. لازم به ذکر است فلوت به کار رفته در ساخت این ورق ها ترکیبی از انواع B و C می باشد.

معرفی دستگاه های کارتن سازی

همانطور که می دانید برای تولید کارتن های مختلف به دستگاه ها و تجهیزات خاصی نیاز است. در واقع به کمک این تجهیزات است که مراحل ساخت انواع کارتن در ابعاد مختلف انجام می شود. اصلی ترین دستگاه هایی که وجود آن ها در کارخانه کارتن سازی لازم است عبارتند از:

دستگاه ورق سازی:

مهنرین و اصلی ترین بخش یک کارخانه حرفه ای ورق سازی , دستگاه آن است. مهمترین ویژگی های یک دستگاه ورق عبارتند از:

  • ظرفیت تولید دستگاه
  • عرض ورق تولیدی دستگاه
  • سرعت تولید

دستگاه شیتر یا برش زن:

این دستگاه برای برش انواع مقوا کاربرد دارد. ابتدا باید براساس ابعاد و نوع کارتن دستگاه را برنامه ریزی کرد تا عملیات برش را متناسب با هر کارتن انجام دهد. سرعت دستگاه شیتر حدود 3000 ورق در ساعت بوده و دقتی حدود 0.1 میلی متری دارد.

انواع دستگاه دایکات:

در کارخانه های کارتن سازی در ایران، معمولا یکی از ماشین های دایکات زیر مورد استفاده قرار می گیرند:

1- دایکات رفت و برگشتی یا پینگ پنگی:

دایکات رفت و برگشتی یا پینگ پنگی از دقت و کیفیت قابل قبول و متوسطی برخوردار است و معمولا برای کارتن های بسیار بزرگ مورد استفاده قرار می گیرد.

2- دایکات فکی:

دایکات فکی برای کارتن هایی با اندازه متوسط مورد استفاده قرار می گیرد و دقت و کیفیت آن هم حدود 10 درصد از دایکات پینگ پنگی بالاتر است.

3- دایکات BOBEST:

دایکات BOBEST بهترین دستگاه دایکات ایران به شمار می رود و کیفیت و دقت بسیار بالایی دارد. این ماشین معمولا برای تولید کارتن های پلی اتیلن دار مورد استفاده قرار می گیرد که برای بسته بندی مایعاتی مانند شیر کاربرد دارند.

انواع دستگاه های چاپ:

ماشین های چاپ انواع مختلفی دارند و در هر کارخانه کارتن سازی ممکن است با توجه به وسعت کارخانه از یک یا چندین دستگاه چاپ مختلف استفاده شود. لازم به ذکر است بهترین دستگاه های چاپ تولید کشور های آلمان، ژاپن و آمریکا هستند. کوشا کارتن دارای ماشین آلات لازم برای انواع چاپ لمینت و چاپ فلکسو می باشد.

دستگاه لب چسب:

کاربرد دستگاه لب چسب همان طور که از نام آن پیداست، برای چسباندن لبه کارتن ها به یکدیگر می باشد. دستگاه های لب چسب باید از سرعت و دقت بالایی برخوردار باشند تا بتوانند عملیات چسب زنی لبه ها را به درستی و در سریع ترین زمان ممکن انجام دهند.

برخی از کارخانه های کارتن سازی به این دستگاه مجهز نیستند و مجبورند عملیات چسب زنی را به صورت دستی انجام دهند. مسلما راندمان کلی و سرعت تولید کارتن در چنین کارخانه هایی بسیار پایین است.

این موارد تنها بخشی از مهم ترین و اصلی ترین دستگاه های موجود در کارخانه های کارتن سازی است. در این کارخانه ها دستگاه های دیگری همچون دستگاه چاک زنی، دستگاه تسمه کش، دستگاه منگنه کوب و… هم وجود دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.